Весна запізнювалася. Зима переконувала Місто у коханні. Обсипала снігом ренесансні плечі, тулилася до нього крижаними віями. - Чого ти мене не боїшся? – дивувалася. – І мешканці – теж… Куди спішать? - На роботу. Хіба ти не бачиш… - Які диваки! – шурхотіла холодними руками. А як налякаю…А як засиплю… - Спробуй… Хурделила, сипала снігом і реготала... Місто прибирало її казуси. Було важко. Залишилися старі лопати, машини. „Зайди ” - не господарювали… Розікрали майно нажите роками і брехали йому, людям…. Боліло серце за обдерті мури, за бомжів на вулицях. Та не хотів про це розповідати красуні. Зима розгорнула прозоро - голубі крила і полетіла на Високий Замок оглядати окраїни. - А ти красивий, як Краків, Відень, Прага ... Боюся, що нікуди не піду від тебе… Ха - ха - ха...- сміялася дзвінко й тулилася до мокрих асфальтових губ…Злетіла з його рук до проспекту Свободи і лоскотала холодом закоханих. - Тремтите? Б»ють дрижаки? То тікайте…Чого чекаєте годинами? Львів усміхався з пустотливої гри Зими. Хотів показати все найкраще та вона сама вибирала оглядини. Заглядала у провулки, вимітала закутки. Зупинилася біля стін драматичного театру і показала Львову на обшарпаний вигляд Богеми. Почервонів, як хлопчик, стало соромно за чиновників можновладців. «На сотових їздять а на театр – грошей нема»,- подумав і розізлився. Та вигляду не показав, не шукав оправдань. А Зима розважалась як хотіла. Львів намагався заховати неприємні ситуації. Зауважив жінку в зеленому пальтечку і чорній хустинці. Стояла біля стін театру. Хукала в руки, тупцяла стоптаними чобітками. Оглядалась, чекала на перехожих. Зігнувшись у ціпок, і, скрививши уста, жалісливо просила: - Подайте на хліб...Допоможіть дожити до пенсії... Їй подавали. Вона низько кланялася. Згодом, повторяла по-новому: - Дитинко!.. Не оминай стару бідну жінку! Я - сама одна живу… За молодості аборт зробила ... Видиш, як я спокутую!...- кинулась до дівчини. Та поклала копійки у зігнуту долоню і швидко пішла. * * * „О! Таки вдався мені день, - раділа жебрачка. – Багато назбирала! Піду на базар і всього собі накуплю... Запрошу пані Олю і посидимо за вечерею… ” У пательні шкварчало м»ясо, димів пахощами капусняк, красувався завиванець з маком. Поважна пані Оля дивувалася: «Чого це сусідка так розщедрилася? Звідки взяла гроші на гостину? Все така скупа, маломовна - сьогодні розцвіла, мов дика рожа біля старої запущеної кухні». Знала, що не скаже. Чемно чекала на запрошення до вечері. Сусідка не спішила. Поклала їжу на піднос, відкрила двері й крикнула: - Любко, відкривай двері! Я їсти несу! Ромчик все мені, й мені. Нині я вам... - Мамо, де ви гроші взяли? – здивовано промовила невістка. - Та то , Любцю, Янукович другу частку дав... Ой, шо я кажу!.. Та бери, вечерю, бери й не питай!... Невістка взяла пахучу тацю і подумала: „Що з свекрухою сталося? Ніколи такою доброю не була…» - Параню, а вам Янукович пенсію дав по другому заходу?! – запитала, не втримавшись, пані Оля. - Я тільки одну дістала ... - Та то так... Як, по правді, я нині артисткою була. Знаєте, я - грала! І не зле заробила... Вдалася мені то та роля... Я ше змалку любила театр. Молодою в читальні пропадала... Артисткою хотіла бути ! Тато казав мені: « Я фойди в хаті видіти не хочу». Віддав заміж до Львова, за шевця. Він все мав гроші. До театру давав, а зі мною не ходив. Все гибів над чоботами... Любив слухати як виставу перед ним розказувала... - Де ж то ви так грали?.. Може б і я пішла?... - О, якби ви знали!.. Та я вам не скажу. - Та чому ж ? - Знаєте, вам та роль не пасує… Ви дуже порядна пані… Гарних дітей маєте… Нащо вам то - то… Я сама подбаю за себе... Івана нема… Влада дасть і забере… Депутати давляться грошима…Сина діти обсіли…Де йому до мене.. Мушу щось робити. Хочу, аби гарно поховали… А похоронки дорогі!... Частуйтесь, Олюню, смакуйте... Львову стало гірко й неприємно. А щоб Зима не насміхалась – цілував її голосно дзвоном трамваїв...
Львів – 2008.
моб. тел.. 80979510909
Кожна людина глибоко в душі - дитина. Тому смійтеся голосно і щиро...
Я – Сонячний Метелик! Вийшла з теплого кубельця маминої любові, народилася у сонячному усміхові тата, і побачила світ очима сестри. Промінь сонця впав мені на вії, засвітив душу і я стала його дитиною - Сонячним Метеликом. Промінчики зігрівали мене, бо черешневий дощ стукав у вікна рожевої кімнати. -Ой, яка вона маленька! - сказали мої рідні. - Вона поміщається на моїй долоні! - промовив радісно тато, бо вперше взяв мене на руки. Відкрила свої великі каро - зелені очі, і хотіла посміхнутися, та не зуміла це зробити, бо злякалася світу, в який прийшла. Я питала його: « Який ти? Кольоровий, чи сірий?» Він хитро мовчав, а потім сказав: «Не знаю. Спробуй»... Та я не спішила. Мені подобалося бути маленькою, наївною дівчинкою. Літо дарувало лялькові забави, фарбувало веселково дитинство і ховало від дощу і негоди в мамині руки… Доля не забарилася. Вона почала знущатися наді мною зі шкільної парти. З неї мене було ледь видно. Зразу ж вдарила указкою по книжках, по пальцях і кожен день підкидала нове випробування. Я плакала, а вона сміялася. Університет вчив виживати з недругами, жити з ворогами, шукати світлих друзів, які дихали вірою й майбутнім. Слова Великих дарували надії. Вчили боротися з сірим буттям і не губити те, що знайшла. Знання віддавала тому, хто слухав, хотів взяти з собою, хто йшов поруч… Ядерний вік вдарив страшною сутністю. Забрав первістка і напоїв полиновою гіркотою. Соціум бив вітрами протиріч. Лякав вогнем зла і давив кривдою недобитків, які й до сьогодні прагнуть зігнути словесною брехнею. Та я їх не чую. Я їх не помічаю. Без них вистояла всі бурі й негоди. Не впала на коліна. Мене живить коріння предків, мамина мова, бабусина пісня і сини - соколи, що подарували крила. Я навчилась літати ... Мої Ангели тримають мене у молитві. Йду з вірою на устах, хто просить допомоги. Допомагаю встати. Тримаю, щоб не впав. Лікую серце словом, радію усміху дитини, змагаю підлість, що торкається вікон душі. Вмію закривати двері дому від зневіри і зради. Посміхаюся сірім будням і кожен день цілую віями світанок . Я завжди говорю йому : «Як добре, що ти є!»
2008 рік
Кожна людина глибоко в душі - дитина. Тому смійтеся голосно і щиро...