Якщо судити по уподобанням людей(час такий), то взагалі ніяка книжка не потрібна(художня). Але якщо не так критично, то мабуть саме ті книжки і підтримують мерехтіння культури і певної моралі серед буденного життя. Бо таки питання не в книжці тій, чи іншій, а в рівні існування людського. Бо в першу чергу кожен є «мисливцем», ціль – гроші. Тому ми бігаємо по просторах життя з «великими рушницями»... А як відомо тих грошей завжди не вистачає, більше того на книжечку з літературними творами. Тому придумали електронні книги. Але знову ж таки вони не є доступними всьому населенню і не думаю, що дешевше виходить. Коли знімають по книзі кіно(оце дешевше за все - дивитися), то в тому фільмі не вистачає почуттів автора, саме автора, а не режисера. Бо режисер втілює уже свої емоції(частково). Тому однозначно краще читати ніж дивитися фільм. А от що краще: читати на моніторі, чи читати на папері? Емоції всі до єдиної збережені. Але передача тих емоцій через залізний ящик дещо «притуплює» сприйняття... Бо на папері живі букви лягають живим рядочком... а ще пахне фарбою і свіжим папером – його хочеться їсти. Не папір... Тому книжка на папері завжди залишиться єдиною Книгою. З одного боку сумно, з іншого радісно, що існує електронний варіант творчого надбання. Радісно, бо це майже єдина можливість само реалізувати себе, як автора. Якщо говорити про сайти, то їх безліч. Але для кожного автора окремо це є ціла «презентація». У мене вона також була, нічого особливого – запросила кілька перехожих – зайшли, подивилися на обгортку і втекли... А сумно, бо той «паперовий ідол» так недосяжний – треба не «рушницю», а цілу «гармату»... Тому електронний варіант найбільш зручний варіант. Від цієї зручності скоро у деяких людей будуть дискові бібліотеки. Тільки треба батарейку для очей, бо той голубий екран дуже їх «садить» своєю «енергетикою»... Тому вважаю, що якщо посадить очі, то «енергетика жива» - Книга на папері. Може тоді проростуть справжні відчуття до літератури. Це так само, як іти в оперний театр через телевізор і насолоджуватися... телевізором. Тому треба започатковувати стару традицію – читати книги на папері. Отже, це теперішнє!
Кожна людина глибоко в душі - дитина. Тому смійтеся голосно і щиро...
Читати паперові книжки для мене зручніше, тому що повільніше виснажуються очі. Тим більше паперові видання мають свої особливості: формат, ілюстрації, переважно висока якість; в неті ж видання переважно кидаються невідформатованим куском тексту, який приносить слабке естетичне задоволення, поезію з монітору ще можна нормально сприймати, а от прозу тяжко. Коротше кажучи: електронна книжка не зможе замінити паперову поки є з чого робити папір, це два взаємодоповнюючі типи передавання інформації і вони існуватимуть паралельно.
Нучо! Потіснить однозначно, але не витіснить! 1. Поки автори співпрацюють з видавництвами, а не інтернет порталами, то елекронна книжка перебуває поза грою. тобто вона і надалі буде задовольнятисяоцифрованою класикою за якою ліньки бігати в бібліотеку. або випадковими зальотними відсканованими новинками формату дежаві. 2. Але дерев на планеті стає все менше. тому думаю, буде час коли туалетний папір буде дорожчим за золото. а технка розвивається. зараз за тисячу можна прдбати електронну фоторамку з пам"ятю на НН фоток. коли такоюж зручною буде електронна книга, то можна говорити про якусь конкуренцію. 3. елемент ностальгії і традиціоналзму дійсно спрацьовує. я недавно готував одну презентацію. так зараз знову потрохи відроджується реклама через листи. яким в вісімдесяті роки пророкували забуття, бо почався бум комп"ютерної техніки. 4. а для мене головний недолік електронної книги, те що в більшості форматів не можна зробити закладку. кожного разу треба шукати де закінчив минулого разу читати.
ну, звичайно ж, паперова книга буде жити. поки це комусь потрібно, воно буде існувати. і це стосовно усього. щодо незручності книг в ел.варіанті, швидкої втомлюваності, і т.д., то тут уже є прорив. це я про ось такі електронні книги. хто користувався, той каже, що дуже зручно, і очі не болять від екрану, і формат зручний, і закладки там ніби якісь теж є ... а техніка усе розвивається. впевнена, що надалі їх будуть усе вдосконалювати і вдосконалювати.
але все одно, паперову книгу якось приємніше у руках тримати. може, це просто наше покоління, яке з дитинства звикло тримати паперові казочки з малюночками у руках, так думає. не знаю. маю надію, що не з"явиться те покоління (принаймні не за мого життя), яке читатиме казки з моніторів...